Behandeling

Wanneer u uw hond komt brengen voor een trimbehandeling, is het zeer wenselijk dat de hond uitgelaten en zo schoon en droog mogelijk binnen komt. Bij binnenkomst kunt u kenbaar maken wat uw wensen zijn en in overleg bespreken wij wat de mogelijkheden zijn. Wij proberen zoveel mogelijk de rasstandaard na te streven en de vacht zo natuurlijk mogelijk te behandelen.

 

Het is helaas niet mogelijk om bij de behandeling aanwezig te zijn. De honden worden daardoor namelijk erg onrustig en  afgeleid. Een behandeling duurt al gauw 2 uur. Wij spreken van te voren de tijd af of u wordt gebeld wanneer de hond opgehaald kan worden. Naast het trimmen van uw hond, worden ook standaard de nagels geknipt, oren geplukt/gereinigd, indien nodig anaalklieren uitgeknepen, gecontroleerd op parasieten en wassen en drogen. Dit laatste gaat alleen niet altijd op voor de plukhonden. Door het plukken kan de huid iets geïrriteerd raken en het wassen kan dat stimuleren. Dit kan pas tijdens behandeling worden bekeken.

Tijdens de behandeling kan ook gebeuren dat wij iets opmerken aan uw hond

 (wij komen natuurlijk op elke centimeter van uw hond). Wanneer wij iets aantreffen, zullen wij u dit melden en u eventueel doorverwijzen naar een dierenarts. Dit kan van aanwezigheid van teken, problemen met gebit  tot wratjes en bultjes zijn. Bij het vinden van een teek, zullen wij deze uiteraard voor u verwijderen. Ook kan het zijn dat wij vlooien aantreffen. Uw hond wordt dan gelijk gewassen met een goede vlooienshampoo om verdere uitbreiding te voorkomen.

 

In Trimsalon 'La Villa Basta' streven wij ernaar om zo hondvriendelijk mogelijk te werken. Met wat extra aandacht en geduld hopen wij het hier zo aangenaam mogelijk voor uw hond  te maken.

Vachttypes en behandelingsadvies?

Knippen

Het knippen van een vacht zien wij voornamelijk bij de langharige honden die niet verharen en waarbij de haren door blijven groeien. Denk hierbij aan de Poedels, Shih Tzu en Yorkshire Terriër.

Afhankelijk van de wensen en de mogelijkheden zijn er verschillende modellen mogelijk. De haren worden ingekort d.m.v. een schaar of tondeuse.

Efileren of inkorten

Met deze technieken wordt de vacht ingekort en uitgedund. Dit gebeurt met behulp van een efileerschaar en zo mogelijk plukken. De hond behoudt zijn natuurlijke model. Voorbeelden van rassen zijn de Engelse Cocker Spaniël en Golden Retriever.

Plukken / Strippen

Plukhonden hebben een ruwharige vacht, zoals de West Highland White Terriër, Border Terriër en de ruwharige Teckel. De vacht wordt letterlijk geplukt. De oude haren moeten worden  verwijderd, zodat de nieuwe vacht  de ruimte en de mogelijkheid krijgt zich goed te ontwikkelen. De oude haren zitten los in de haarzakjes  en met de juiste pluktechniek zijn deze pijnloos te verwijderen. Het plukken kan 1x per half jaar en een stripvacht 1x per 3 maanden. Met een stripvacht blijft de hond zijn ruige uiterlijk behouden.

Ontwollen

Sommige hondenrassen hebben een dikke, dichte  ondervacht, zoals bijvoorbeeld de Husky. Deze honden zullen dan ook erg (tijdens de rui ) verharen. Deze vacht komt er vaak thuis zelf niet goed uit, waardoor de huid  kan verstikken. Door deze ondervacht er goed en kundig  uit te halen wordt ernstige klitvorming voorkomen. Het geeft de vacht en de huid de ruimte om goed te ontwikkelen en te ademen. Veel problemen, zoals huidirritaties, worden hiermee voorkomen.