Wel of niet trimmen in de winter?

Vaak krijgen wij in de trimsalon te horen dat mensen het zielig vinden voor hun huisdier om deze te laten trimmen in de winter. ''Dan krijgt ze het toch koud?''. De haren van onze huisdieren groeien en verharen, net als bij de mens, echter gewoon het hele jaar door. Enkele uitzondering daargelaten, want bij sommige hondenrassen met een ondervacht is er wel echt sprake van een vaste ruiperiode. Vaak is dit in het voor- en najaar. Door invloeden van buitenaf kan dit wel eens veranderen en het hele jaar door gaan (denk hier bijv. aan castratie/sterilisatie).

In vele situaties is het dus juist niet zielig. Eigenblijk is het veel erger om de vacht niet te laten behandelen (wanneer nodig). Je moet je voorstellen wanneer de hond een lange en/of dikke vacht heeft, deze ook veel langer nat blijft en dat de hond wel met zijn lange (dikke) vacht grotendeels van de dag bij ons binnen ligt met zijn 'jas' aan bij de verwarming. Ook brengt de lange vacht veel vuil en nattigheid naar binnen en ontstaan er heel gemakkelijk ernstige klitvorming. Dit kan soms voor huidirritaties zorgen en de klitten kunnen de hond pijn doen. Voor ons als trimmer is er dan vaak geen andere mogelijkheid om de hond dan erg kort te trimmen (= kort/ kaal scheren).

Een andere bijkomstigheid is dat wanneer er buiten gestrooid wordt, ook dit in de vacht blijft zitten en dan zeker bij de voetjes. Het pekel en eventuele sneeuw gaat vaak klonteren bij de voetzooltjes en tussen de tenen. Dit alles geeft de hond erg veel hinder. Het voordeel van tijdig de hond laten trimmen, is dat de hond dan niet kaal hoeft in de winter. Deze behoudt dus nog een mooi gedekte vacht die voldoende bescherming biedt. Deze vacht is gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken. Je zult echt merken dat de hond zich een stuk prettiger voelt.

De meeste honden komen elke 2 á 3 maanden in de trimsalon. Wanneer je dit als baasje ook weet, kan je natuurlijk een beetje op de winterperiode inspelen. Ik adviseer de baasjes dan ook vaak om in november of december (dit ligt aan de vacht) nog te komen voor een trimbeurt. Hierdoor kan de hond heel goed de koude wintermaanden doorkomen zonder problemen. Mocht je het toch nog moeilijk vinden om de hond geheel te laten trimmen, vraag ons gerust naar andere mogelijkheden. Het is bijvoorbeeld ook heel goed mogelijk om alleen uw hond te laten borstelen (wanneer deze niet te ernstig geklit is), voetjes en kopje bij te knippen, wassen e.d. Hond blij, u blij ;-)

#Hondentrimmen #trimsalon #zaanstreek #hondentrimsalon

Laatste posts